tiistai 3. kesäkuuta 2014

Firstbeat-mittaus


Toukokuun puolessa välissä tein työpaikkani tarjoaman Firstbeatin stressitestin. Pidin sykevälivaihtelua mittaavaa mittaria kolme vuorokautta. Mittaria pidettiin myös öisin, jolloin se seurasi sitä kuinka palauttaa uni oli. Ainoastaan suihkun ajaksi mittari otettiin pois, ja myös uinnin ajaksi poistin mittarin. Halusin nähdä erityisesti miten urheilu näkyy tuossa mittarissa, joten aloitin mittauksen lauantaiaamuna, jolloin sain viikonlopun urheilut siihen sekä vielä yhden arkipäivän.
Mittari, toinen pää kiinnitettiin solisluun alle ja toinen kylkikaareen
Tässä vielä kuvaus itse testistä: "Sykevälimittaukseen perustuvassa kartoituksessa tarkastellaan arkikäyttäytymisen vaikutuksia kestävään toimintakykyyn. Laite mittaa koettua stressiä, palautumisen riittävyyttä päivän ja yön aikana, unen laatua sekä liikunnan terveys- ja kuntovaikutuksia. Kartoitus koostuu henkilökohtaisesta 2-3 vuorokauden pituisesta sykemittauksesta, henkilökohtaisista raporteista mittausten ja omien päiväkirjamerkintöjen pohjalta sekä palautevalmennuksesta ryhmävalmennuksena. Sykemittaus tehdään kahden tarrakiinnitteisen elektroidin ja pienen tallennuslaitteen avulla. Tallennuslaite on tulitikkuaskia pienempi. Näin itse mittausjakso häiritsee mahdollisimman vähän arkea ja unta. Laitteen kanssa voi myös urheilla, mutta sitä ei saa kastella (ei uintiin tai suihkuun, eikä saunaan)."
Mittari kiinnitettynä, kovin avonaisia paitoja ei voinut pitää :D
Lauantaina osallistuin yhteen 5 kilometrin kisaan ja sunnuntaina poljin 137 kilometrin pituisen fillarilenkin, maanantaina töiden jälkeen kävin juoksemassa kaverin kanssa vielä 15 kilometrin lenkin. Lisäksi tuli vielä vähän hyötyliikuntapyöräilyä lauantaina kisapaikalle ja maanantaina töiden ja kodin välillä liikkuessa.

Lauantain mittaustulokset, melko punaista on päivä
Kaikista hämmentävin tulos testistä oli se, että viikonloppuna mittari näytti enimmäkseen punaista, kun taas töissä ollessa mittari oli enimmäkseen vihreällä. Punainen kuvastaa stressireaktioita, joka voi olla sekä negatiivista että positiivista, ja vihreä palautumista. Yleensä menee niin, että vapaapäivät ovat palauttavia ja työaika näyttää punaista. Mittaushetkellä töissä oli menossa aika stressitön aika, jonain hektisempänä aikana tulokset olisivat olleet toisenlaisia.
Sunnuntain mittaustulokset, pitkä pyörälenkki sinisellä
Testin mukaan unijaksoni ovat palauttavia, tarpeeksi pitkiä ja laadukkaita. Pitkän pyörälenkin jälkeisenä yönä, palautuminen oli hyvää, mutta sen alku viivästyi. Tämän huomasin itsekin, kun oli vaikea saada unta. Sunnuntaina pitkän pyörälenkin päivän kohdalla päiväaikainen palautuminen puuttui kokonaan. Eli mittari näytti joko punaista tai sitten sinistä, joka kuvasi liikuntaa.

Maanantain käyrät, vihreältä näyttää päivä
Leposykkeeksi mittari mittasi 44, joka on alin koskaan itseltäni mitattu lukema. Joskus vajaa pari vuotta sitten mittasin lukemaksi 46 eli tuo lukema on ihan linjassa tuon oman mittauksen kanssa. Viimeisenä yönä eli maanantain ja tiistain välisenä yönä nukuin todella hyvin ja mittarin mukaan palautumisen osuus unijaksosta oli 97 %. Keskimäärin palautumista unijaksosta on 60%. Joka yönä pääsin reippaasti tämän lukeman yli, huonoimpanakin yönä palautumisen osuus oli yli 80 %.
Maanantain ja tiistain välisen yön statistiikat
Kaiken kaikkiaan testi oli mielenkiintoinen ja oli hyvä kuulla, että palautumiseni on hyvää. Ehkä pitää vähän enemmän miettiä noita viikonloppuja, ettei mittari olisi koko ajan punaisella. Lauantaina ennen kisaa aamupäivän siivouksen jälkeen makoilin hetken aikaa kotona ja tämä näkyy mittaustuloksissa palauttavana hetkenä, eli ilmeisesti tämän tyyppisiä hetkiä pitäisi lisätä viikonloppuihin. Ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan pitkiä hetkiä, joku 15 minuuttiakin voisi olla hyvä. Olen luullut, että iltani ovat olleet kohtalaisen rauhallisia, mutta silti mittari näyttää punaista ennen nukkumaan menoa… :D Mutta näköjään noissa illoissa olisi paljon parantamisen varaa.



3 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen mittaus ja testi! Olisi hyödyllistä itsekin kokeilla, vaikka varmasti tuo sinun tulos on todennäköisesti kopioitavissa muillekin. Olen ainakin itse huomannut, että viikonloppuna sohvalla makoilu on todella rentouttavaa ja varmasti myös palauttavaa. Siihen ei joskus vielä löytynyt malttia tai hermoja, mutta pakottamisen kautta sen oppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti - todennäköisesti. Olipas sekavasti sanottu... :)

      Poista
    2. Oli kyl tosiaan hyvä testi, jos vaan tulee joskus tilaisuus kokeilla tota, niin suosittelen! :) Ja siinä tosiaan riittää mulla kans opittavaa, että välillä vaan on eikä tee mitään ihmeempää.

      Poista