tiistai 9. syyskuuta 2014

Puolimaraton Vuosaarijuoksussa

Lauantaina kävin juoksemassa tämän vuoden kolmannen puolimaratonin Vuosaarijuoksussa ja toiveet hyvästä juoksusta olivat korkealla. Helsinki City Runilla ja Helsinki Half Marathonilla ei juoksu kulkenut niin kuin olisin halunnut ja jäin ennätyksestäni useamman minuutin. Juoksu on viime aikoina kulkenut aika kivasti parin tahmeamman viikon jälkeen. Midnight Runilla tuli juostua uusi kympin enkka ja samalla viikolla oli tullut myös juostua 20 kilsan lenkki 4.50 min/km-vauhtia, tosin tuota vauhtia jouduin vähän pakotettuna juoksemaan, kun rankkasade ja ukkonen pääsi yllättämään ensimmäisen viiden kilsan jälkeen.

Koko viime viikon jalat tuntuivat vähän väsyneiltä, mikä nyt ei ollut ihmekään edellisviikon kisan ja treenien jälkeen, mutta muuten oli aika ok olo. Koitin vähän ottaa kevyemmin päivät ennen puolimaratonia, jotta lauantaina olisi hyvät saumat päästä ennätysaikaan. Torstaina kävin juoksemassa pari kahden kilsan kisavauhtista vetoa ja perjantaina juoksin 5 kilometrin lönköttelylenkin.

Lauantain Vuosaarijuoksu starttasi yhdeltä ja aamupäivän koitin lepäillä kotona. Kisapaikalle suuntasin pyörällä, koitin polkea aika rauhallisesti kevyillä vaihteilla, ettei jalat rasittuisi liikaa ennen kisaa. Matkaa kisapaikalle kertyi noin 14 kilsaa. Kisapaikalla vein kamat saman tien säilytykseen, keli oli sen verran aurinkoinen ja hyvä, että päädyin juoksemaan hihattomassa paidassa ja shortseissa. Kengiksi pääsivät jälleen Adidaksen Adios Adizero Boostit, jotka ovat olleet nyt kaikissa kesän juoksukisoissa käytössä. Näissä on vielä viritettynä kesän triathlonkisojen jäljiltä pikanauhat, joten kisoissa ei tarvitse sitten pelätä nauhojen avautumista.

Kisanumero
Kisapaikalla tuli bongattua pari tuttua kasvoja ja hetken rupattelun jälkeen tulikin vähän jo kiire lämmittelylenkille. Lämmittelyksi juoksin pari kilometriä ja näihin sisältyi muutamat lyhyet vedot. Lämmittelyn jälkeen starttiin olikin aikaa enää 5 minuuttia, joten suuntasin lähtöalueelle Vuosaaren urheilukentälle. Samaan aikaan kisassa starttasivat sekä puolimaratonin että varttimaratonin juoksijat. Kisan startattua päästiin heti nousemaan ylämäkeen ja koitin pitää vauhdin rauhallisena enkä rynniä muiden mukana alkua liian kovaa. Ensimmäinen kilometri meni sitten aikaan 4.17. Etukäteen olin asettanut itselleni tavoitteeksi juosta 4.30 min/km - vauhtia, joten kisa tuli aloitettua vähän suunniteltua reippaammin. Vauhti tuntui kuitenkin hyvältä, hengästytti, muttei kuitenkaan liikaa, ja tuntui, että sitä vauhtia jaksaisin juosta. Jäin yhden miehen peesiin juoksemaan ja koitin vain keskittyä, että pysyn hänen tahdissaan mukana. Joillakin pätkillä menin hänestä ohikin, mutta nopeasti hän siirtyi taas edelleni juoksemaan. Takanani oli muutama muukin juoksija, kaksi miestä ja yksi nainen. Seuraavat kilometrit menivät 4.19-4.22 min/km vauhtia ja yhä tuntui hyvältä vaikka tiedostin, että nyt mennään suunniteltua kovempaa vauhtia.

Reitin mäkiprofiili
Seitsemän kilsan tienoilla jotain kuitenkin tapahtui ja vauhtini alkoi hyytyä, ja porukka, jonka mukana olin juossut meni musta ohi. Ensin ohitseni meni ryhmässä juossut nainen ja hän meni sellaista vauhtia, etten edes yrittänyt lähteä mukaan. Seuraavaksi sitten se kolmen hengen miesporukka vetäisi ohi. Kilometrivauhtini tippuivat yli 4.30 min/km tason. Koitin kiristää välillä vauhtia ja keskittyä myös hyvään juoksuasentoon, mutta vauhtia ei oikein irronnut lisää. Pitkään  kuitenkin näin edellä menevät juoksijat ja kahdeksan kilometrin jälkeen pitkässä ylämäessä reitinvalvoja huusivat minun juoksevan toisella sijalla. Alun ryntäyksessä en ollut kerennyt nähdä, että oli edelleni mennyt muita naisia ja luulin, että edessä oli mennyt vähintään yksi nopeampi naisjuoksija.

Reitti oli aika mäkistä ja se kulki enimmäkseen hiekkateillä, joka ei ole se kaikista nopein alusta. Puolimaratonilla sama reitti kierrettiin kahteen kertaan, ensimmäisen kierroksen jälkeen käytiin juoksemassa mutka urheilukentällä ja sitten suunnattiin uudestaan juoksemaan kierrosta. Etenkin urheilukentän läheisyydessä kannustettiin hyvin juoksijoita ja joku pikkupoika tokaisi äidilleen, että tuolla juoksijalla on kuuma ja tarkoitti tällä kommentilla minua, ilmeisesti taisi olla vähän punakat posket tuossa vaiheessa :D

Maaliin juoksemassa ja näköjään olin jo valmistautunut hyvissä ajoin laittamaan mittarin pois päältä :) (kuva täältä)
Toisen kierroksen sain juosta aika lailla yksin, edessä eikä takana näkynyt muita juoksijoita, ja samalla tuli ehkä vähän iskettyä hanskoja tiskiin ja en koittanut puskea itsestäni ihan kaikkea irti. Jotenkin ajattelin, että kakkossijani on aika turvattu ja ykkössijalle ei olisi mitään asiaa. Jano alkoi myös toisella kierroksella vaivata, etukäteen olin ajatellut juosta koko matkan juomatta, jotta välttäisin vatsavaivat. Jano oli kuitenkin sen verran kova, että seuraavalla juomapisteellä oli pakko ottaa muutama kulaus vettä. Vatsa ei nyt ihan kiitellyt tästä, mutta muuten olo helpottui. Vaikka vauhti oli hitaampaa kuin aluksi, niin kilometrit kulkivat nopeasti eteenpäin. Jossain vaiheessa aloin kuulla juoksuaskelia takanani ja sieltä joku mies juoksi aika kovaa vauhtia ohi, jälleen en edes yrittänyt jäädä roikkumaan vauhtiin mukaan.

Toisen kierroksen puolenvälin jälkeen näin kaukaa edessä naisen, joka oli ensimmäisellä kierroksella mennyt minusta ohi. Aloin vähitellen saavuttaa häntä, eli ilmeisesti en ollut ainoa, joka oli tuolla puolikkaalla hyytynyt. Pari kilometriä ennen maalia sain ohitettua hänet. Pelkäsin, että minut huomattua, hän kiristäisi vauhtia, mutta tämä pelko osoittautui turhaksi ja sain jatkaa juoksuani kohti maaliviivaa aika rauhallisin fiiliksin. Urheilukentän lähellä oli taas porukkaa aika paljon kannustamassa ja urheilukentälle päästyäni kuulutettiin, että nyt tulee naisten voittaja maaliin. Viimeistä kolmesataa metriä urheilukentällä juostessa oli aika hyvä fiilis, ykkössija oli varma ja kuuluttaja hehkutteli kuinka hyvin askel näyttää vielä kulkevan. Suuren urheilujuhlan tuntua selkeästi :D Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun Suomessa voitin juoksukisan, ja se lämmitti mieltä vaikkei juoksussa huippuaikaa nyt tullutkaan. Maaliin tulin ajassa 1:35:37. Tulokset löytyvät täältä. Oman mittarini mukaan reitti oli kuitenkin vain 20,8 km, joten tuohon loppuaikaan voi lisätä noin 1-1,5 minuuttia, jotta se olisi lähempänä totuutta puolimaratonin ajasta.
Maalialuetta ja maaliin juosseita juoksijoita
Vuosaarijuoksun jälkeen olen vähän pohtinut, että mikä meni pieleen. Keskisyke oli yhden pykälä korkeampi kuin Midnight Runissa, mutta kilometrivauhti oli puolestaan 20 sekuntia hitaampaa. Eli en nyt kuitenkaan tainnut olla täysin palautuneessa tilassa juoksemassa tuota puolimaratonia, tosin keli oli myös kuumempi, joten se voi myös osaltaan selittää huonomman kulun.

Kaiken kaikkiaan Vuosaarijuoksu oli kiva tapahtuma ja siellä oli hyvä henki, juoksijoita taisi olla yhteensä noin 300 ja kaikki juoksijat kuulutettiin maaliin. Reitin varrella reitinvalvojat myös kannustivat hyvin porukkaa. Järjestelyt toimivat hyvin ja reitti oli selkeä vaikkakin vähän rankemman puoleinen.

Maalissa hymyilytti vaikkei juoksu kulkenutkaan hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti